Netwerk Veteranen FNV

Nieuwsbrief april 2020

Lees de aprileditie van de nieuwsbrief van Netwerk Veteranen FNV hieronder of bekijk de pdf!

Beste veteranen,

Het eerste kwartaal van dit bijzondere en vooralsnog moeilijke jaar 2020 is alweer voorbij. Alles dit jaar verliep redelijk rustig totdat het coronavirus de kop op stak en in een mum van tijd de hele wereld veranderde. Talloze publieksactiviteiten en -evenementen zijn en worden tot 1 september 2020 afgelast om coronabesmettingen te voorkomen. Natuurlijk is dit voor veteranen ook buitengewoon vervelend. Een groot aantal veteranen behoort bovendien tot de risicodoelgroep, die extra kwetsbaar is voor het coronavirus. Mijn dringende advies luidt dan ook: wees allemaal alsjeblieft erg voorzichtig, blijf zoveel mogelijk thuis en houdt de 1,5 meter-regel in acht ten opzichte van andere mensen.
Ik hoop van harte dat alle bij het Netwerk Veteranen FNV aangesloten veteranen de komende tijd gezond blijven. Dagelijks worden we in journaals, andere nieuwsprogramma’s en talkshows bijgepraat over de coronatoestand in Nederland en in de rest van de wereld en over alle maatregelen die worden getroffen om het aantal slachtoffers van dit heftige virus te minimaliseren. In deze nieuwsbrief brengen we je in elk geval kort op de hoogte van enkele zaken die voor jou als veteraan de komende tijd relevant zijn.
Ik wens je alle goeds in de komende tijd.

John Knottenbelt
Voorzitter Netwerk Veteranen FNV


Militaire evenementen van de baan

Door het coronavirus zijn diverse militaire evenementen de komende tijd van de agenda gehaald. Zo vinden de Invictus Games voor lichamelijk en mentaal gewonde militairen, die van 9 tot en met 16 mei 2020 in Den Haag zouden plaatsvinden, helaas geen doorgang. De organisatoren kijken nu naar mogelijkheden om de Invictus Games opnieuw in te plannen in de periode van mei of juni 2021. Ook de aanvankelijk op 27 juni geplande Nederlandse Veteranendag in Den Haag gaat niet door.
Dit moest het Dagelijks Bestuur van het Nationaal Comité Veteranendag onlangs besluiten. Gepland stonden een bijeenkomst op het Malieveld, het defilé voor de koning, de medaille-uitreiking op het Binnenhof, de openingsceremonie in de Ridderzaal en de fly-past.
De 4 mei-herdenkingen en 5-vieringen kunnen ‘live’ niet doorgaan. Deze krijgen een aangepast en soberder karakter en kunnen alleen op televisie worden gevolgd. De herdenking in Roermond staat vooralsnog op losse schroeven. En ook de inloophuizen en veteranencafés zijn voorlopig niet toegankelijk. Als Netwerk Veteranen FNV betreuren wij alle afgelastingen, maar uiteraard hebben we hiervoor alle begrip. De gezondheid van alle Nederlanders staat voorop en voorlopig zijn de grote besmettingsrisico’s door het coronavirus nog niet geweken.

Netwerk Veteranen FNV organiseert themadag
Het bestuur van Netwerk Veteranen FNV wil komend najaar 2020 een themadag organiseren voor zijn achterban. Om dit initiatief te kunnen verwezenlijken, hebben we jouw hulp hardnodig. Heb je suggesties voor de invulling van deze themadag? Laat dit ons dan weten! Dan bekijken wij of jouw idee in te passen is in het themadagprogramma. Zo kun jij zelf dus een bijdrage leveren aan de samenstelling van dit programma.
Heb je trouwens interesse in een dergelijke themadag? Dit horen wij graag van alle 3000 leden van ons Netwerk Veteranen FNV. Afhankelijk van de belangstelling kijken wij namelijk naar een kleinere of grotere zaal, waarin deze dag kan plaatsvinden. Geef jouw mening en eventuele suggesties door aan John Knottenbelt, voorzitter van Netwerk Veteranen FNV: jmmknottenbelt@ziggo.nl. Wij hopen jullie komend najaar allemaal te zien!

Britse veteraan haalt miljoenen op
Captain Tom Moore heeft in Engeland 25 miljoen euro opgehaald voor de Britse Gezondheidsorganisatie door een sponsorronde van 100 rondjes in zijn tuin te lopen. Niks bijzonder zou je denken, maar Captain Tom is een 99-jarige veteraan. De Engelse bevolking draagt hem op handen en zou graag zien dat hij geridderd werd.

Beste veteranen, blijf gezond! We hopen jullie allemaal zo snel mogelijk weer te zien! Heb je ondertussen vragen over het Netwerk Veteranen FNV? Bel (06-13618661) of mail (jmmknottenbelt@ziggo.nl) dan met onze voorzitter John Knottenbelt. Krijg je geen gehoor? Neem dan telefonisch contact op met bestuurslid Sophie Sevenich: 06-25470730.